In een tijdperk waarin ziekten zoals diabetes steeds vaker voorkomen, is inzicht in bloedsuikerwaarden essentieel. Bloedsuikerwaarden, of bloedglucose, verwijzen naar de hoeveelheid suiker in ons bloed, een cruciale energiebron voor ons lichaam.
Begrijpen van bloedsuikerwaarden
Bloedsuiker komt van het voedsel dat we consumeren en wordt door ons bloed naar onze cellen getransporteerd om energie te leveren. De suikerconcentratie in ons bloed, uitgedrukt in millimol per liter (mmol/L) of milligram per deciliter (mg/dL), staat bekend als onze bloedsuikerwaarde. Deze waarden kunnen fluctueren op basis van factoren zoals dieet, lichaamsbeweging, medicijnen, stress, en algemene gezondheidstoestand.
De bloedsuikerwaarden tabel
Hieronder volgt een algemene tabel met bloedsuikerwaarden. Deze waarden kunnen variëren afhankelijk van individuele gezondheid en andere factoren. Ze moeten niet als absolute normen worden beschouwd, raadpleeg altijd een zorgverlener voor gepersonaliseerd advies.
Nuchter (voor het eten): 4.0 – 6.0 mmol/L
2 uur na het eten: < 7.8 mmol/LWillekeurige meting: < 11.1 mmol/L
Interpretatie van de Tabel
Nuchtere bloedsuikerwaarden worden gemeten na minstens 8 uur vasten en liggen normaal tussen 4.0 en 6.0 mmol/L. Bloedsuikerwaarden 2 uur na het eten geven aan hoe efficiënt je lichaam de suiker uit je maaltijd heeft verwerkt; minder dan 7.8 mmol/L wordt als normaal gezien. Een willekeurige bloedsuikermeting wordt op elk moment van de dag genomen, onafhankelijk van de laatste maaltijd.
Wanneer heb ik suikerziekte?
Bloedsuiker – nuchter geprikt (acht uur daarvoor niets gegeten of gedronken behalve water):
- Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
- Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorfase van diabetes
- Boven de 6,9 mmol/l – diabetes
Bloedsuiker – niet nuchter geprikt (zo’n anderhalf tot twee uur na een maaltijd, op het moment dat er het meeste bloedsuiker in het bloed zit):
- Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
- Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – voorfase van diabetes
- Boven de 11 mmol/l – diabetes
Wat zijn dan normale bloedsuikerwaarden?
Men spreekt over normale bloedsuikerwaarden als de bloedsuikerwaarden op een nuchtere maag ligt tussen de 4 en 6,1 mmol/L. Bij een kleine schommeling omhoog, bijvoorbeeld bij een bloedsuikerwaarden van 6,4 mmol/L, spreekt men niet direct over suikerziekte. Bij een meting waarbij tot twee uur van te voren nog voedsel genuttigd is spreekt men over normale bloedsuikerwaarden als de hoeveelheid mmol/L tussen de 4 en 8 ligt.
Impact van bloedsuikerwaarden op onze gezondheid
Wanneer onze bloedsuikerwaarden goed gereguleerd zijn, voelen we ons energiek en alert. Desalniettemin kunnen te hoge of te lage bloedsuikerwaarden leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, en in ernstige gevallen zelfs tot coma of overlijden. Mensen met schommelende bloedsuikerwaarden kunnen zich vaak moe voelen en een verlangen naar zoete snacks ervaren. Een te lage bloedsuikerwaarde kan ervoor zorgen dat het lichaam niet normaal kan functioneren, met verschillende gezondheidsklachten als gevolg.
Bloedsuikerwaarden opmeten
Bij mensen met diabetes kan de bloedsuikerwaarde te hoog zijn. Het vaststellen van diabetes gebeurt door de bloedsuiker te meten, meestal via een vingerprik. Het moment van prikken beïnvloedt de bloedsuikerwaarde: deze kan aanzienlijk verschillen vóór en na een maaltijd. Bij een afwijkende waarde wordt er vaak nog een test uitgevoerd in een laboratorium voor een nauwkeurigere beoordeling.
Bij mensen met diabetes type 1 kan een te hoge bloedsuikerwaarde, ook wel een hyper genoemd, voorkomen. Deze is vaak lastig te herkennen en daarom is het belangrijk om regelmatig de bloedsuikerwaarde te controleren en aan te passen met insuline indien nodig. Er zijn echter veel factoren die de bloedsuikerwaarde kunnen beïnvloeden, zoals beweging, voeding, medicijnen, maar ook koorts en stress.
Mensen met diabetes type 2 die alleen tabletten gebruiken, hoeven hun bloedsuikerwaarde meestal niet zelf te controleren, tenzij hun bloedsuikerwaarden schommelen. Echter, zelfmetingen kunnen ook bij type 2 nuttig zijn om meer inzicht in de bloedsuikerwaarden te krijgen.
Zelf je bloedsuikerwaarde meten
Het meten van je bloedsuikerwaarde thuis is mogelijk met behulp van een bloedglucosemeter. Je moet eerst je handen wassen met water en zeep om voedselresten te verwijderen die de meting kunnen verstoren. Met een prikapparaatje prik je in de zijkant van je vinger. Iedere prik vereist een nieuw lancet om infectie te voorkomen. Een druppeltje bloed wordt dan op een speciaal teststripje aangebracht, dat in de bloedglucosemeter wordt gestopt. De meter geeft vervolgens de bloedsuikerwaarde weer.
Het monitoren van bloedsuikerwaarden is een belangrijk onderdeel van het beheersen van diabetes en het behouden van een gezond leven. Het is altijd verstandig om bij twijfel je arts te raadplegen voor begeleiding en advies.
Gepubliceerd op 10 juni 2020 door bloeddrukmeter.shop | Laatst bijgewerkt op 19 mei 2023 om 21:24