Vraag jij je ook wel eens af wat normale bloedsuikerwaarden zijn en wat deze waarden jou zouden kunnen vertellen over je algemene gezondheid? Door bloed te laten prikken om de bloedsuikerwaarden te meten, kan hier een indicatie over gegeven worden. Deze bloedsuikerwaarden kunnen namelijk aangeven of iemand wel of juist niet diabetes (suikerziekte) heeft. Ook kan er gemeten worden of de mogelijkheid bestaat dat je in een voorfase van diabetes zit. Bij een diabeet is de hoeveelheid suiker in het bloed (het bloedsuiker) namelijk veel te hoog. In dit artikel bespreken we wat een normale bloedsuikerspiegel is en wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van een afwijkende bloedsuikerwaarde.
Te hoge of te lage bloedsuikerspiegel
Bloedsuiker of glucose is een belangrijke energiebron voor ons lichaam. Een normale bloedsuikerspiegel is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is, kan dit leiden tot verschillende klachten en gezondheidsproblemen. Het kennen van de normale bloedsuikerwaarden en het begrijpen van de factoren die deze waarden beïnvloeden, kan van belang zijn voor het behouden van een gezonde balans van de bloedsuikerspiegel.
Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?
Maar wat zijn nu normale bloedsuikerwaarden en wat houdt zo’n waarde eigenlijk in? Het bloedsuikergehalte is de hoeveelheid glucose (suikers) die zich in het bloed bevindt. Afhankelijk van wat je eet of drinkt, schommelt het bloedsuikergehalte. Bij iemand met diabetes is de hoeveelheid suiker in het bloed (het bloedsuiker)te hoog.
Door op bepaalde momenten bloed te prikken kun je de waarden meten van het aanwezige glucose van wat op dat moment in het bloed zit. Dit kun je heel gemakkelijk zelf doen. Hiervoor heb je een glucosemeter nodig.
Het lichaam houdt van balans. Bij gezonde mensen houdt het lichaam de bloedsuikerspiegel in het juiste evenwicht.
Lees ook:Een stabiele bloedsuikerspiegel: De sleutel naar een gezond lichaam.
Om je bloedsuikerspiegel in balans te houden is het ook erg belangrijk dat je niet alleen let op je voeding maar ook zorgt voor voldoende slaap, stressreductie, ontspanning en beweging.
Eigenlijk draait het om het complete plaatje wat betreft voeding en leefstijl om je bloedsuikerspiegel weer in balans te krijgen en te houden.
Natuurlijk suikervrij
Zou je dit ook willen? Je algehele weerstand verhogen? En een paar kilo afvallen? En meer energie? Dit alles door het weglaten van slechts 1 ingrediënt… namelijk suiker! Geraffineerde suiker wordt echt overal aan toegevoegd, niet alleen aan zoetigheid, maar ook aan brood. Zoveel suiker heb je helemaal niet nodig en doet ook niets voor je gezondheid, in tegendeel! In de cursus ’Natuurlijk! Suikervrij’ leer je alles over een leven zonder suiker.
Energie
Om goed te kunnen functioneren, heeft ons lichaam energie nodig. Deze energie halen we uit de dagelijkse voeding. Ons lichaam verwerkt dit voedsel waarbij de koolhydraten (zetmeel en suikers) worden omgezet naar een suiker wat bruikbaar is voor het lichaam.
Dit suiker in het bloed wordt bloedsuiker of bloedglucose genoemd.
De alvleesklier maakt het hormoon insuline aan. Dit hormoon zorgt er vervolgens voor dat de bloedsuikerspiegel weer in balans komt door het teveel aan glucose in het bloed te vervoeren naar de lichaamscellen. Deze cellen hebben de glucose nodig hebben om energie te kunnen leveren. Doordat de suikers door de cellen worden opgenomen, verdwijnen ze uit de bloedbaan waardoor de bloedsuikerspiegel zal dalen.
Insuline: de sleutel die de cellen laat openen.
Zonder insuline in het bloed kan er geen glucose in de cellen worden opgenomen. Insuline wordt daarom ook wel de sleutel van de cellen genoemd. Op deze manier zorgt het hormoon insuline er dus voor dat de bloedsuikerspiegel in balans blijft.
Schommelende bloedsuikerwaarden
De bloedsuikerwaarde kan om allerlei verschillende redenen schommelen. Zolang deze waarden tussen de hiervoor geldende normale bloedsuikerwaarden blijft, is er gelukkig niks aan de hand. Maar je kunt ook een te lage (hypo) of juist een te hoge (hyper) bloedsuikerspiegel hebben. Hierdoor kun je allerlei klachten krijgen.
De bloedsuikerspiegel kan veranderen door allerlei verschillende oorzaken. Niet alleen voeding heeft een grote invloed op de bloedsuikerwaarden maar ook stress, alcohol en je lichamelijke inspanning spelen hierin een rol.
Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?
Diederik Jekel legt in onderstaand filmpje uit wat het betekent als je bloedsuikerwaarde te hoog of te laag is.
Ook legt hij in dit filmpje uit wat dan wel een goede bloedsuikerwaarde is.
Bloedsuikerwaarden meten
De bloedsuikerspiegel is in de ochtend, na het opstaan, het laagst. Dit komt omdat je dan nuchter bent en nog niets gegeten of gedronken hebt. Na een maaltijd zal de bloedsuikerspiegel stijgen. Maar wat zijn nu normale bloedsuikerwaarden en wanneer spreek je van diabetes? Om hier antwoord op te krijgen zul je daarom het aanwezige glucose in het bloed moeten meten.
Dit kan op twee manieren via het bloed gemeten worden. Iemand met diabetes gebruikt hier een bloedsuikermeter voor. Dit is een snelle manier om de juiste waarde te bepalen:
- Door middel van een klein prikje met een speciale prikpen in de vinger, kan er makkelijk een druppel bloed worden afgenomen. Welke je vervolgens tegen een teststripje in de bloedsuikermeter aanhoudt. Na een aantal seconden verschijnt dan op het schermpje van deze bloedglucosemeter de bloedglucosewaarde uitgedrukt in mmol/l. Op deze manier kan de bloedsuikerwaarde meerdere malen per dag worden geprikt en snel worden afgelezen.
De tweede manier is door bloed te laten prikken. Als je helemaal nog niet bekend bent met diabetes, dan zal de huisarts je vaak doorsturen om bloed te laten prikken bij een prikpost. Zo kan door middel van een bloedonderzoek de waarde ook vastgesteld worden.
Bloedsuikerwaarden tabel: Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?
Maar wat zeggen de verschillende bloedwaardes nu precies? Want wanneer heb je nu wel of juist niet diabetes? De waarden kunnen zowel nuchter als niet nuchter geprikt worden. In onderstaande bloedsuikerwaarden tabel staan daarom de waarden van beide situaties vermeld.
Hierbij de verschillende waarden van de bloedsuikerspiegel en wat deze bloedsuikerwaarden betekenen:
→de bloedsuikerwaarden als je nuchter bent geprikt. Nuchter betekent dat je de afgelopen 8 uur niets gegeten of gedronken. Water drinken mag wel:
- Onder de 6,1 mmol/l ⇒ Dit zijn normale bloedsuikerwaarden. Je hebt geen diabetes.
- Tussen de 6,1 – 6,9 mmol/l⇒ Dit zijn verhoogde bloedwaarden wat past bij het voorstadium van Diabetes.
- Boven de 6,9 mmol/l⇒ Boven deze waarde spreken we van Diabetes.
→De bloedsuikerwaarden als je niet nuchter bent geprikt. Zo’n anderhalf tot twee uur na de maaltijd zit er het meeste glucose in je bloed:
- Onder de 7,8 mmol/l ⇒ Dit zijn normale bloedsuikerwaarden. Je hebt geen diabetes.
- Tussen de 7,8 – 11 mmol/l⇒ Dit zijn verhoogde bloedwaarden wat past bij het voorstadium van Diabetes.
- Boven de 11 mmol/l⇒ Boven deze waarde spreken we van Diabetes.
Hoe ontstaan te hoge bloedsuikerwaarden?
Te hoge bloedsuikerwaarden ontstaan geleidelijk. Hier kunnen jaren overheen gaan. Voeding en leefstijl spelen hierin een hele grote rol. Deze factoren hebben namelijk een grote invloed op de hoogte van de suikerspiegel.
Lees ook: Wat zijn snelle suikers? En waarom kun je deze beter vermijden?
Bij diabetes is de balans verstoord en blijft er teveel glucose in het bloed achter met als gevolg dat de bloedsuikerwaarde zal stijgen.
Wat je zelf kunt doen aan te hoge bloedwaarden
Tot slot, voeding en leefstijl zijn van grote invloed op de bloedsuikerwaarden. Heb jij hoge bloedsuikerwaarden, zit jij in het voorstadium van diabetes of heb je al diabetes type 2? Besef dat het nooit te laat is om je voeding en leefstijl aan te passen. Neem geen genoegen met het idee om de rest van je leven medicijnen te slikken of insuline te spuiten.
Een vroegtijdige diagnose van diabetes type 2, de juiste behandeling en het doen van leefstijlaanpassingen, kunnen diabetes type 2 namelijk voorkomen en zelfs terugdraaien!
Boekentips om van diabetes en hoge bloedsuikerwaardes te genezen
Maar wat als je wel te hoge bloedsuikerwaardes hebt? Of misschien zelfs al Diabetes type 2 hebt ontwikkeld? Dan wil je hier graag zo snel mogelijk iets aan doen. Aanpassingen in je voeding en leefstijl kunnen erg goed werken om weer normale bloedsuikerwaarden te krijgen en om zelfs diabetes type 2 om te keren.
Er zijn al een aantal mooie boeken uitgekomen die kunnen ondersteunen bij het genezen van diabetes en het herstellen van je bloedsuikerspiegel. Neem de regie weer in eigen handen en zet de eerste stap om diabetes te verslaan:
Het boek: ‘Diabetes type 2? maak jezelf beter’, wat verkrijgbaar is bij Bol.com, kan jou hierbij ondersteunen met behulp van een wetenschappelijk onderbouwd stappenplan. Volg daarom deze adviezen op zodat je meer engergie krijgt en afslankt. Daarnaast kunnen je bloedsuikers ook verbeteren. Hierdoor kan je medicijngebruik afnemen.
Diabetes omkeren methode
Of kies voor een complete online cursus: de diabetes omkeren methode van Ben Kuiper en Marloes Schuurman en neem afscheid van Diabetes type 2:
Let op: Diabetici die medicijnen gebruiken en hun eet- en beweegpatroon willen aanpassen, wordt geadviseerd dit in samenspraak met de behandelend arts te doen.
Meer lezen
- De invloed van stress op de bloedsuikerspiegel: Hoe stress je suikerspiegel beïnvloedt
- Een stabiele bloedsuikerspiegel: De sleutel naar een gezond lichaam.
- Koolhydraatarme ovenschotels met recepten: Ontdek de verschillende varianten
Wat zijn normale bloedsuikerwaarden?